Brasilien, Sydamerikas största stat, sträcker sig mellan centrala Sydamerika och Atlanten. Här finns en lång tradition av boskapsskötsel med sydamerikanska cowboys, gauchos, som såg efter boskapen från sina hästryggen. Precis som sina nordamerikanska kollegor lade de grunden till en ny sorts matlagning. Den kallades churrasco och kan översättas som ”brasiliansk grill”.
Grilla som i Brasilien
Ursprungligen fick köttet ligga en halvtimme i grovt salt innan det träddes på spett och tillagades över öppen eld. Nötköttet kryddades inte mer än så, medan lamm och kyckling fick ligga i marinad över natten.
Brasilianska styckningsdetaljer
Picanha och flapsteak är några benämningar på brasilianska styckningsdetaljer. Picanhan tas från en köttbit från djurets ryggslut där fettranden lämnas kvar som ”kappa”. I och med att fettranden lämnas kvar blir köttbiten saftigare och smakar bättre vid tillagningen. En pichanha har något kraftigare fibrer än exempelvis entrecôte eller ryggbiff, vilket gör att den smakar mer. Som kryddning räcker det ofta med lite salt.
Flapsteak påminner om flankstek och är en nötbiff som skärs från muskeln obliquus internus abdominis, den inre sneda bukmuskeln. Den är en väl marmorerad och grovfibrig köttbit som är idealisk att grilla. Stick in en köttermometer för att få önskad stekgrad, 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött, 57,5 medium eller rosastekt och vid 65 grader är köttbiten genomstekt, well done.
Sötpotatis – som fries eller krossade
Saftiga köttbitar och goda salsaröror gör en grillkväll perfekt. Använd gärna sötpotatis, som pommes frites eller krossade (picka dem, kör i ugnen en timme, blanda sedan med crème fraiche, stekt rödlök, gräslök som smaksätts med salt, peppar och limesaft).
Sväng ihop en salsa
En enkel tomatsalsa svänger du lätt ihop: hacka några mogna tomater, en mild röd chili, en vitlöksklyfta och en halv kruka koriander. Blanda med saft från en lime, ett par matskedar flytande honung och två matskedar god olivolja. Smaksätt med flingsalt och peppar.
Majs
Creamed corn är ett annat spännande tillbehör: Finhacka en mild chili och två vitlöksklyftor. Fräs i olivolja. Tillsätt 3 dl vispgrädde och 3 dl frysta majskorn och låt sjuda mellan trekvart och en timme. Smaka av med salt och peppar. För en slätare konsistens, använd mixerstav.
Klassisk sås/marinad
En klassisk chimichurri kan användas både som sås till köttet och som marinad och går fort att göra: Hacka två krukor persilja, en schalottenlök och en liten vitlöksklyfta. Blanda med en dl olivolja, 0,5 dl citronsaft och tillsätt en tsk chiliflakes och 1,5 krm salt. Chimichurrin håller ett par dagar när den förvaras i kylskåpet.
En riktig brasiliansk grillafton börjar tidigt och håller på länge. Samla vännerna, blanda drinkarna och njut av sommarkvällen!
” Här finns en lång tradition av boskapsskötsel med sydamerikanska cowboys, gauchos, som såg efter boskapen från sina hästryggen.”
7 ingredienser till en lyckad brasiliansk grillafton:
- Picanha
- Flap steak
- Sötpotatis
- Salsa
- Cream corn
- Chimichurri
- Något gott att dricka till