Allt fler väljer annat än kött att lägga på grillen. Anledningarna kan variera, vissa vill dra sitt strå till stacken i klimatfrågan, andra väljer grönt av etiska eller hälsoskäl. Oavsett vilket finns det många goda anledningar att äta mer grönt. Även när grillsäsongen är här.
Bästa grönsakerna på grillen
Vi har botaniserat i grönsaksdisken för att hitta några prima alternativ till fläskkarré och hamburgare. Nu lyder uppmaningen: våga testa något annorlunda!
Majs
Grillade majskolvar är en klassiker. Köp gärna majs med blast/blad och ta inte bort bladen förrän grillandet är färdigt. Då riskerar du inte att bränna majskornen. Servera med smör såklart. Antingen som det är eller smaksatt med några goda kryddor.
Blomkål
Grilla blomkål? Javisst, kittlar dödskönt i kistan, för att citera en viss djungelbjörn. Men allvarligt – blomkål är hur gott som helst att lägga på grillen. Allra bästa blir det när så stor yta som möjligt kommer i kontakt med den heta grillen. Dela på mitten och den i rejäla skivor så att skivorna liknar träd med skaftet som stam. Pensla skivorna med olja och lägg dem på aluminiumfolie så ramlar de inte ner på glöden. Aioli eller majonnäs serveras gärna till.
Kål
Inte bara blomkål blir smaskens på grillen. All annan kål också: vitkål, rödkål, spetskål. Skär kålen i klyftor innan du penslar med olja och kryddar med salt och peppar. Kål funkar också perfekt på grillspett med andra goda grönsaker.
Hjärtsallad
De små hjärtsalladshuvudena är goda att grilla. Dela dem på hälften, pensla med lite olja och salta lätt innan du lägger på dem. Vill du göra dem riktigt goda, droppa på lite honung som får smälta ner i salladen.
Paprika
Gillar du sött är grillad paprika en riktig hit. Halvera, plocka bort kärnorna och låt ligga på grillen till skalet är helt svart. Ta bort skalet innan du äter.
Squash
Squash är en höjdare på grillen. Skär den i sneda skivor så de blir lite större. Pensla med olja, salta och peppra och sen är det bara skjuts upp på grillen. Vill du lyxa till det hela strör du lite parmesanost på ovansidan innan de är klara.
Vattenmelon
Ja, vattenmelonen kanske inte räknas som grönsak, men den blir attans god på grillen. Vattenmelon ska grillas hastigt på hög värme, får den ligga på blir den sladdrig och trist. Den grillade vattenmelonen gör sig utmärkt i en sallad med ruccola och fetaost.
Sparris
Grillad sparris med smör. Det räcker egentligen så. Men om du lägger till lite citron, mandel och manchegoost får du en riktigt lyxig variant.
Nektariner
Varför inte grilla efterrätten också? Dela nektarinerna och plocka bort kärnan. Grilla dem mjuka. Servera med vaniljglass, strö över lite goda nötter och ringla lite honung över alltihop. Enkelt och hur gott som helst!
Egentligen är det inte svårt att variera sig vid grillen. Det handlar mest om att ha lite fantasi och våga prova. Det mesta smakar gott efter en stund ovanför grillkolen. Att äta utomhus ger också extra aptit, så här handlar det verkligen om win-win.